BARCINO

divendres

ELS GLADIADORS


















ELS JOCS A L’AMFITEATRE






TIPUS DE GLADIADORS MÉS COMUNS




1.1. Samnita fou el nom que es donava a l'antiga Roma a un tipus de gladiadors que anaven armats amb una espasa del mateix tipus del que usava el pobla italià dels samnites i es distingien també per un escut oblong (scutum).El seu armament era complert i anaven força protegits. En l'època imperial van passar a ser anomenats hoplomacs.
1.2. Hoplomac (plural hoplomacs, llatí hoplomachi) fou el nom donat als gladiadors que combatien amb un armament complet (hoplomac vol dir "fortament armat"). Portaven protegit el braç dret, un gran escut, un bon casc protector, i proteccions a les cames; usaven com espasa el gladius.





2. Mirmil·ló (Mirmillones), que vol dir home-peix, fou el nom que es donava a uns gladiadors que portaven la imatge d'un peix als seus elms. Com que les seves armes eren semblants a les usades pels gals també se'ls anomena Galli. Generalment s'enfrontaven als reciaris o als tracis. Els mirmil·lons només portaven el braç dret protegit i tenien poca visibilitat, però eren considerats combatents pesants per el gran escut que portaven. Lluitaven amb una espasa del tipus gladius.El seu nom i emblema era degut a que s'enfrontaven als reciaris o homes-xarxa, que usaven la xarxa com per pescar un peix (per després matar-lo amb el trident de Neptuni).




3. Reciari (Retiarii) era el nom d'un tipus de gladiador armat amb una llança trident (tridens o fuscina) i una xarxa, amb la que havia d'agafar al seu rival al que rematava amb el trident. Els reciaris no portaven res al cap i anaven vestits amb una túnica curta. Portaven protecció al braç dret i una peça anomenada galerus.Si tiraven la xarxa i no l'encertaven, fugien i preparaven un segon intent mentre el seu adversari el seguia per l'arena per matar-lo abans. L'adversari més comú del reciari eren els secutors o el mirmil·lons.




4. Traci o Trece fou el nom d'un tipus de gladiador de l'antiga Roma, que anava armat a la manera dels tracis amb escut rodo i espasa curta, anomenada pels autors llatins (concretament per Juvenal) com falx supina.Els tracis i els mirmil·lons s'enfrontaven un amb l'altra iguals que els secutors i els reciaris. També de vegades el tracis s'enfrontaven amb els reciaris, encara que aquest enfrontament era menys comú.


ALTRES TIPUS DE GLADIADORS:

Secutor (llatí secutores, que vol dir caçador) fou un tipus de gladiador del tipus de gladiador ordinari, que va rebre aquest nom perquè en els combats amb els reciaris seguien al rival quan havia fallat el seu primer intent amb la xarxa, per evitar que la pogués tirar una segona vegada; l'objecte era cansar-lo i finalment matar-lo. Portaven un elms ben protegit, un escut rectangular gran i espasa; tenien protecció al braç dret i ocrea a la part inferior de la cama esquerra. Els tracis i els mirmil·lons s'enfrontaven un amb l'altra iguals que els secutors i els reciaris. També de vegades el tracis s'enfrontaven amb els reciaris, encara que aquest enfrontament era menys comú.


Essedari (plural essedaris, llatí essedarii) fou el nom que es donava a l'antiga Roma als gladiadors que combatien sobre carruatges o carros, al estil practicat a les províncies de la Gàl·lia i de Britània.


Dimaquer (plural dimaquers, llatí dimacheri) fou el nom que es donava a un tipus de gladiador que lluitava amb dues espases.


Catervari (plural catervaris, llatí catervarii) fou el nom que es donava a l'Antiga Roma als gladiadors que combatien en grup, contra el sistema habitual de combatre individualment un gladiador contra un altra.


Andabat (plural llatí andabatae) fou el nom d'un
elm que no tenien obertura pels ull obligant al que el portava a lluitar de manera que no veia res, com si fos cec, el que excitava la morbositat dels espectadors. Els gladiadors que portaven aquest elm van rebre el seu nom.