BARCINO

divendres

VISITES ARQUEOLÒGIQUES

Baetulo: la ciutat romana a prop nostre. 1r Batxillerat EMDN

Dijous 15 de març, les alumnes de llatí de Batxillerat vam visitar el nou museu de Badalona. Està ubicat en ple centre i et permet descobrir, in situ, la ciutat romana de Baetulo. La visita s’inicia a les termes de la ciutat que conserven totes les parts que la integraven. A continuació, s’observa la zona que es trobava als voltants del fòrum, on es poden veure restes d’habitatges (domus) i botigues (tabernae).

Cal destacar que es conserven perfectament els dos carrers principals: el decumanus maximus i el cardo maximus, encreuant-se al costat d’un gran edifici comercial. A més, tot el sistema de clavegueram encara és visible. També es veuen restes d’edificis romans posteriors, com un mausoleu.

Un dels punts més destacats del museu és la seva aconseguida ambientació mitjançant efectes sonors i il•luminació. A més, cal afegir, que tot el que es veu està explicat en retolacions molt detallades i que una de les millors parts del museu és un espai on es poden veure, en vitrines, tot tipus d’objectes dels romans: des de monedes i àmfores fins a jocs infantils. El museu compta, a més, amb moltes plaques amb inscripcions i fins i tot restes humanes i d’animals.

En definitiva, és un museu que cal visitar per adonar-se’n que les ciutats romanes no eren tan diferents de les nostres.

RESTES ARQUEOLÒGIQUES ROMANES. Llatí 2n de Batxillerat EMDN


les alumnes de llatí de 1r i 2n de batxillerat vam assistir a una conferència sobre restes arqueològiques d'origen romà en les ciutats de Tàrraco (Tarragona), Bàrcino(Barcelona) i Empúries. La conferència va tenir lloc a la Universitat de Barcelona(UB) a càrrec de Isabel Roda de Llanza.

La conferència comença amb una introducció d'unes monedas trobades a la ciutat de Nim (sud de França) on hi ha l'imatge d'un cocodril i les lletres (coc) que significaca colonia i (nem) que significa Nim, la ciutat on van ser trobades aquestes monedes i on va nèixer Lacoste, l'actual marca de roba.

Tàrraco(Tarragona), era la ciutat que dominava la gran majoria de la Península, el centre de la ciutat era majestuós i la part més important amb diversos monuments constructius impresionats, com per exemple el circ o l'amfiteatre, entre d'altres. Podem trobar algunes restes amb influència dels escipions com podem veure a la torre de Minerva. A més també es van trobar 2.5 metres de formigó amb una ornamentació molt potent sota el terra de un temple dedicat a August tal i com havia dit Tàcit de gran valor.

Barcino(Barcelona) era una ciutat petita que tenia unes 10 hectàreas de dimensions i uns 2.000 habitants, erens els esclaus(lliberts) els que feien moure la ciutat i feien augmentar el poder econòmic de la ciutat. La ciutat es trobava completament emmurallada amb 78 torres de vigilància. Es va fundar en època de regnat d'August entre el 10-5 a.C. Tenia dos aqüeductes que l'abastaven.

Empúries, també va ser una ciutat molt important del s.VI. Els romans van desenvarcar a la ciutat i van perseguir als cartaginesos, per tal de fer-se amb el poder i conquerir-la. A la muralla s'hi podia trobar la anomenada porta cesariana, però aquesta ja estava en temps de Cèsar. Les restes més significatives trobades en aquesta ciutat es complementaven i es tractava d'una inscripció dedicada a Calvin, general de l’exèrcit anomenat dos vegades cònsol i una proconsol, que va guanyar la batalla de Farsàlia.