BARCINO

divendres

RESSENYA DE LLIBRES

LA PLATA DE BRITANIA de Lindsay Davis. 1r Batxillerat EMDN


Lindsay Davis va néixer a Birmingham en 1949 i va estudiar Literatura anglesa a Oxford, encara que l'arqueologia l'havia fascinat sempre. Una de les seves novel•les romàntiques va ser finalista en 1985 del Premi Georgette Heyer, la qual cosa li va animar a apostar-ho tot per convertir-se en escriptora. Li va portar tres anys. Va ser cuinera. Li segueix divertint molt investigar, documentar-se i buscar el detall històric que aporta colorit a l'ambientació de l'època. Li diverteixen els trets d'humor que es manifesten en la Roma imperial i que aspira a transmetre al lector en les seves novel•les. El seva creació més important és l'investigador privat Marc Didi Falc, del que ja porta escrites dinou novel•les.

Corria l'any 70. Falc ensopega amb una conspiració en el comerç de lingots de plata, però abans es troba amb una joveneta per casualitat, anomenada Sosia Camila i amb la qual s'insinua. Contractat per l'oncle de la jove, un senador, per ajudar a la noia quan dos homes la perseguien pel fòrum, i per l'emperador romà Vespasià, per descobrir la conspiració que hi ha amagada darrera de tot, Falc es enviat amb vaixell a Britania.

Una vegada allí es troba amb una noble romana, Helena Justina, filla del senador que el va contractar. A primera vista, l'odi és mutu, ell odia als de la seva classe i ella odia els seus perjudicis. Es posa a treballar en una mina de plata, actuant com un esclau, Falc aprèn el significat d'odi, el dolor i l'abús. Després de ser rescatat per Helena i un amable centurió, Falc es dirigeix de nou a Roma.

Naturalment, després d'estar tant temps junts, de moltes discussions, malentesos i negatives, Falc i Helena s'enamoren, consumant el seu amor en un estable públic. Falc per tancar el cas, només ha de portar als culpables davant la justícia. No obstant això, no hi ha justícia per a un dels culpables ja que es Domicià, fill díscol de l'emperador. Dels altres culpables, només un segueix viu, i aquesta persona es molt proper a la noia i el senador. Després d'un final amb sang, a Falc se li ofereix l'oportunitat de ser elevat a la classe mitjana alta. Aleshores Falc podria casar-se amb Helena sense portar la vergonya a ella o a la seva família, ja que era d'una classe inferior i els seus ingressos eren escassos. Ell es nega, ja que l'oportunitat li sembla un suborn per mantenir tota la conspiració en silenci. Encara que després s'adona del seu error i pensa que ha insultat a Helena per no haver acceptat. Torna a Vespasià i li demana l'oportunitat de nou, però li diu que ha de pagar 400.000 sestercis ja que aquest era el valor corresponent per tal de formar part de la classe mitjana alta. Abatut, torna a la seva casa en ruïnes, al turó de l'Aventí on troba a Helena esperant-lo. Ella promet esperar-lo el temps que sigui necessari.

Personalment, penso que és una obra molt entretinguda ja que parla sobre Didi Falc, un personatge al qual aniran passant una sèrie d’embolics i que haurà que anar solucionant conforme transcorre la història. Té problemes fins i tot quan creu que ha trobat l'amor. Finalment, intenta solucionar els seus amors sense aconseguir-ho del tot.


Estàtua de bronze de Lindsay Davis. 1 Batx. EMDN


L' Estàtua de bronze és un llibre de Lindsay Davis que narra les aventures de Marc Didi Falc, un detectiu privat, durant el principi del regnat de Vespasià l’any 70 a.C. Alhora Falc està enamorat de l’ Helena Justina, filla d’un senador. Davis barreja aquesta història d’amor “impossible”amb les nombroses aventures d’aquest pobre detectiu, on la seva rutina es desfer-se de cadàvers i seguir complots, a les ordres de l’emperador per trobar a un esclau d’un conspirador mort, Barnabàs, que sembla que en té alguna personal en contra de Didi Falc.

L’ història comença amb Falc desfent-se del cadàver d’un conspirador i a més també ha de buidar la seva casa; justament aquest conspirador, Pertinax, estava casat amb la seva estimada Helena. Més tard s’informa a l’emperador que el temple d’ Hèrcules s’està cremant i Falc investigant descobreix que dintre del temple estava Curci Longini i ell havia quedat amb Barnabàs, així doncs tot apunta que el llibert és el sospitós.

Llavors Falc és enviat a la regió de Magna Grècia a la recerca del germà de Curci per a informar-li de la seva mort, però en arribar a Crotona es veu immers en una baralla en el mercat per una paraula mal dita i es rescatat per un capità.

Didi Falc viatja amb la família d’un amic seu, Petroni, i amb el seu nebot Lari a Nàpols , aquestes “vacances” són en realitat la seva tapadora. Seguidament es disfressa de lampista i visita la casa de Capreni Marcel, pare adoptiu de Pertinax, i dóna la casualitat de que l’Helena també està passant una temporada allà amb el seu ex sogre.

Falc busca a Aufidi Crisp, que és part de la seva missió, i el troba en un banquet en el qual el senador és l’amfitrió. Passats uns dies en els que la seva relació amorosa millora descobreix la veritat: Qui és en realitat Barnabàs? És el llibert o resulta ser una altra persona? Quins són els seus propòsits?

Un llibre entretingut i divertit que et submergeix en l’ Imperi romà i et fa viure una aventura rere l’altra d’aquest curiós detectiu, que fa les seves peripècies per estar amb la seva estimada Helena i alhora salvar Roma.

Lindsay Davis va néixer l’any 1949 i estudià literatura anglesa en Oxford, tot i que l’arqueologia l’havia fascinat sempre. Alguna de les seves novel•les foren finalistes de diversos premis i això l’ ajudà a convertir-se en escriptora. La seva creació més cèlebre és la del investigador privat Marcus Didi Falc, del qui ha escrit 19 novel•les, uns exemples d’obres són: La plata de Britània, La venus de coure, La mà de ferro de Mart, L’or de Poseidó..


BARCINO de Maria Carme Roca. 1 Batxillerat EMDN


Barcino és una novel•la escrita per Maria Carme Roca, que ens narra l’ història d’en Luci Minici Natal Quadroni Ver, fill d’una il•lustre família de la ciutat romana de Barcino al segle II. Aquest relat és narrat quan en els darrers anys de vida, l’home explica les seves memòries.

Luci Minici ens parla de la seva vida personal majoritàriament, tot i que també parla de la seva feina, es centra més en com aquesta és interrompuda per la nefasta aparició d’un esclau anomenat Teseu contractat pel seu pare quan ell tenia 7 anys, perquè el fes companyia. En Teseu l’intimida i aconsegueix que tothom que l’envolta quedi impressionat per la seva presencia i li agafi confiança, de manera que li pren una part de protagonista al noi de la família. Tot i que en Luci aviat esbrina que l’esclau no té gaires escrúpols i que no dubtarà en trepitjar a algú per aconseguir el que vol. Aquesta sensació de gelosia que sent en Luci l’acompanyarà tota la seva vida i farà que solament amb la idea de la presència d’en Teseu els seus records foscos es despleguin i creïn un ambient de tensió. De manera que, al final quan l’esclau vol fer-li la vida impossible en Luci pren mesures fins que tot acaba en un final feliç i amb en Teseu mort.

El personatge principal: Luci Minici Natal Quadroni Ver fou una reconeguda persona en la ciutat de Barcino ja que a més de posseir una gran trajectòria militar va poder gaudir del triomf d’una carrera de quadrigues al circ molt important a Tàrraco que el classificà per les Olimpíades gregues, les quals va guanyar també. Per tant allà sempre quedarà la inscripció "Luci Minici, natural de Barcelona, va guanyar la 227 Olimpíada".

Maria Carme Roca i Costa va néixer a Barcelona l’any 1955, és una escriptora catalana llicenciada en Història i Filologia catalana que des de l’època dels anys noranta ha escrit aproximadament unes 20 obres la majoria de les quals són dirigides a un públic infantil i juvenil. Ha rebut algun premis com el de novel•la històrica per la seva obra Intrigues de palau i, a més ha col•laborat en alguna emissora com a guionista.

Personalment, aquesta novel•la m’ha semblat molt positiva, ja que ens mostra d’una manera força amena la societat romana de la nostra ciutat, les seves costums i tradicions d’una manera subliminal, introduïda a la perfecció a l’ història. A més, és un relat que ens parla de la vida d’una persona molt interessant i de la mena de trauma psicològic que es creà partir de l’aparició d’aquest personatge sense escrúpols que el fa tornar boig i que el persegueix durant tota la seva existència, de manera que ens narra els fets, les aventures i els grans successos que viu. Una novel•la altament recomanable que ens enganxa des del primer moment i ens situa en una increïble i diferent Barcino romana.


POMPEIA de Robert Harris. 1r de Batxillerat EMDN




Robert Harris teixeix una trama laberíntica al voltant dels fets de la famosa erupció del Vesuvi. En apropar la catàstrofe, ens immers en les vistes, sons i olors del món antic, cada detall amb una versemblança sorprenent. El protagonista és l'enginyer Marc Atili, posat a càrrec de l'aqüeducte al voltant de la badia de Nàpols. Malgrat el orgull que sent pel seu treball, a Atili se li presenten problemes: el seu antecessor en el càrrec ha desaparegut misteriosament, i una altra tasca es lliura a Atili: ha de fer reparacions essencials per l'aqüeducte prop de Pompeia, la ciutat en l'ombra de la inquietud de la Muntanya del Vesuvi. El que no sap Atili és que s'acosta un esdeveniment que farà que tots els seus problemes semblin insignificants. Encara que modestament, Robert Harris afirma tenir un coneixement històric limitat, la llista de material de referència en l'epíleg és impressionant. Al llarg de la novel•la, la immensitat de l'enginyeria romana s'explica amb precisió i exactitud. Cada capítol comença amb un extracte de diversos treballs sobre la investigació volcànica i aquests breus fragments proporcionen un excel•lent coneixement del que està passant sota la terra, mentre que la història roda sobre sense descripcions laborioses dels volcans en activitat. Teixint misteri, suspens, emoció i fins i tot una història d'amor una mica errònia en un període de 4 dies terriblement tràgics, Harris captura l'essència de l'antiga ciutat i el volcà que la va enterrar.

Robert Harris, nascut a Nottingham al 1957, periodista i escriptor de novel•les especialment històriques des de 1992, ha publicat més de 15 llibres, la majoria dels quals han estat traduïts a 30 idiomes.